Pravila foruma

Go down

Pravila foruma

Postaj  Stiv on uto vel 24, 2009 8:47 am

Da bi se sto vise omogucila i zastitila sloboda misljenja u kojoj se ne ugrozavaju prava i slobode drugih diskutanata, potrebna su pravila ponasanja na forumu i urednici foruma (moderatori), osobe od povjerenja administratora (webmastera) zaduzene za osiguranje postivanja postavljenih pravila ponasanja, te za odrzavanje predvidjenog sadrzaja i kvalitete rasprava na forumu koji im je povjeren.

Urednicko djelovanje:

Moderatori su diskutanti koji su se nametnuli sadrzajem , kvalitetom svojih postova i angazmanom na forumu i time stekli povjerenje administratora (Webmastera) koji im je dodijelio moderatorska (tj. urednicka) ovlastenja na pojedinim forumima za koje su pokazali interes. Moderator smije potpuno ili djelimicno brisati priloge koji nisu u skladu sa opstim pravilima foruma, te premjestati teme ili postove koji po svom sadrzaju ili stilu ne pripadaju u forum koji uredjuje u drugi odgovarajuci forum. Moderator smije davati opomene drugim diskutantima zbog nepridrzavanja pravila foruma. Moderator daje savjete Webmasteru ukoliko je to prema situaciji na forumu pozeljno. Moderator moze predloziti Webmasteru banniranje (tj. iskljucenje sa stranice) diskutanata koji ucestalo krse pravila ponasanja na forumu.

Moderator mora svoje postupke brisanja ili editovanja obrazloziti ukoliko nije rijec o brisanju tzv. spama (tj. smeca) ili popravljanju ocitih gresaka. Moderator ne smije pisati kontraproduktivne priloge s kojima kompromitira urednistvo ili goste. Moderator mora nastojati da, sa sadrzajem i stilom svog pisanja, te sa svojim moderatorskim uredovanjem, osigura sto veci kvalitet i broj diskutanta na forumu.
Moderatora mogu smijeniti: administrator stranice (webmaster) svojom samostalnom odlukom, drugi moderatori s obicnom vecinom glasova, te diskutanti s peticijom 50% ,u kojoj je vidljivo opste nezadovoljstvo nacinom rada doticnog moderatora.

OPSTA PRAVILA

1. Svakom se diskutantu garantuje postovanje i zastita njegovog dostojanstva i privatnosti.
1.1. Zabranjena su bilo kakva vrijedjanja diskutanata na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj ili polnoj osnovi, te opste pozivanje ili podsticanje na nasilje, mrznju ili bilo koji oblik nesnosljivosti, te zagovaranje ili izvrsavanje kaznenih djela.
1.2. Zabranjeni su ucestali ocito koordinirani napadi vise diskutanata na jednog od diskutanata.
2. Zabranjeno je reklamiranje drugih stranica bez dozvole Urednistva, izvan za to predvidjenog foruma. Urednistvo zadrzava pravo iz urednicko politickih razloga da svaku reklamiranu stranicu sa predvidjenog mjesta moze odstraniti.
2.1. Zabranjeno je reklamiranje stranica i postavljanje sadrzaja cije je prikazivanje ili reklamiranje zakonski ograniceno.
3. Nije dopusteno vrijedjanje Administratora i Moderatora.
3.1.Nije dopusteno vrijedjanje diskutanta od strane Moderatora ili Administratora
3.2. Nije dopusteno praviti psihoanalize diskutanta ili Urednika
4. Zabranjeno je izrugivanje i omalovazavanje opstih pravila.
5. Zabranjeno je postavljanje slika ili clanaka s pornografskim, pedofilskim ili fasistickim sadrzajem.
6. Poruke objavljene na Forumu ne odrazavaju misljenja i stavove Foruma nego misljenja i stavove pojedinaca koji su postavili poruke i niti Forum niti administracija ne snosi nikakvu odgovornost za postavljene poruke i njihov sadrzaj.

OPOMENE, BLOKADA,

Niko od nas nije savrsen i dogodi se da u zaru rasprave svako nesto napise sto mu je kasnije zao. Mi ne pokusavamo niti zelimo biti oaza moralnog blagostanja, iz dugogodisnjeg iskustva znamo na zalost kako postoje odredjene struje kojima je jedini cilj svojim djelovanjem jedino nastetiti forumu Takvima i pojedinacnim provokatorima se nemoze drugacije stati na kraj vec s drasticnim mjerama. Diskutanti koji se ne pridrzavaju gore navedenih pravila moraju racunati na opomene, koje u krajnjem slucaju vode do banniranja, tj. iskljucivanja sa stranice ili foruma.
Moderatori po vlastitoj ocjeni mogu davati opomene onim diskutantima koji isprovociraju postupak opomene, Administratori po vlastitoj ocjeni imaju ovlascenje da doticne iskljuce sa foruma.

Pozeljna pravila:

1) Nemojte nikada zaboraviti, da i na drugoj strani sjedi muskarac ili zena, s kojim upravo kominicirate. Zato treba vaziti pravilo: Nemojte nikada pisati nesto, sto tom istom sudiskutantu nebi i u cetiri oka rekli.


2) Najprije dobro procitati, a tek onda misliti o tome. Pa onda jos jednom procitati, i promisliti o tome. Tek onda, odgovoriti. Nekada je cak potrebno i prespavati odgovor, ako bas nismo sigurni da smo svoga sudiskutanta uvrijedili. Pri svemu tome, a posebno kod citanja doticnih tekstova mora se razluciti, humor, ironija i sarkazam, ukoliko doticni poster to nije striktno sa Smiley-simbolom oznacio. Oprez, kod toga je obavezujuci.


3) Pri odgovoru se morate uvijek drzati jedne kristalno jasne dikcije i potkrijepljene argumentacije. Tako ce se izbjeci nesporazumi. Uz to nikada nemojte zaboraviti, da postovi ne smiju biti pre dugi; posebno se treba paziti, da se ne donose artikli iz medija koji su svima dostupni i predstavljaju samo jednu vrstu smeca, kojega nitko niti zeli citati niti komentirati. Komentari na takve tekstove, ako nisu dugi, daleko su bolji i pogodniji za sve sudionike. Dakle, ove "human gateways" izbjegavati koliko se moze.


4) Vasi tekstovi su slike vasega karaktera, jer oni govore o vama, pa zato nastojte biti na to sto pisete ponosni, a ne da se morate sramiti radi onoga sto ste napisali. Razmislite dobro pri pisanju, jer vi zastupate svoje stavove vrlo slabo, ako je vas tekst jezicno, stilski i izrazajno inferioran. Ukoliko neko od poznatih, recimo vas sef ili vasi prijatelji budu to citali(Ako budete pisali pod vlastitim imenom i E-mail -adresom), steci ce vrlo lose misljenje o vama.


5) Uzmite dovoljno vremena pri pisanju, kako bi sve bilo po zelji. Svaki tekst koji napisete, citajte pazljivo prije nego ga stavite javnosti na raspolaganje, kako bi se izbjegle nesuglasice ili nepotrebne reakcije, na previdjene uvrede -recimo!


6) Formatiranje teksta, jezik i gramatika su takodjer vazni. To je slika vaseg obrazovanja, ne inteligencije. Sadrzaji moraju biti osmisljeni, jer oni su slika ne samo vaseg obrazovanja, nego i vase inteligencije.


7) Pazite dobro pri postavljanju "Teme" topica, i pri odgovoru na taj subjekt. Repliciranje je razlicito kod nas ovdje u forumu. Nekada repliciramo na nadimak, a zaboravljamo temu o kojoj se prica. Kombinacija i jednoga i drugoga bila bi najrelevantnija! mislite uvijek na citaoce, ne samo na onoga s kim diskutujete. Time ce te izbjeci osjecaj, da ste udvoje, i zacjelo imati daleko vise respekta prema svima.


9) Svaki onaj koji pise javno, mora imati na umu, da humor, ironija i sarkazam, mogu dovesti do velikih "Flame"-Tekstova=VATRENJAKA, koji vode zacijelo i zasigurno u vrijedjanje i netolerantnost pri afektifnim akcijama. Zato je uvijek dobro drzati svoje Afekte pod kontrolom.


10) Ukoliko niste sigurni u znacenje teksta, zamolite za pojasnjenje. To je daleko uljudnije, negoli otvoriti "paljbu" po neprijatelju koji ne postoji, osim u nasoj nerazumnoj afektivnoj reakciji.


11) Webmaster mora svojim moderatorima dati do znanja, da su njihove akcije i reakcije u didakticnom smislu restriktivnoga karaktera, pa se trebaju ukljucivati samo onda, kada je to neophodno, jer svaki rani ulazak u diskusiju, unilateralno, je dolijevanje ulja na vatru. Zasto je to tako? Jednostavno, jer onaj drugi se osjeca odmah diskriminisan. U drugom slucaju, ako neko svojim nastupom u forumu krsi ne samo pravila foruma i interneta, nego i drustvene zakone, onda je intervencija neminovna i mora se provesti najzustrije, i bez milosti.
Sto ce se kasnije napraviti po pitanju te osobe, treba se dobro promisliti o tome i donijeti odluka, od vodstva foruma. Netko mora odlucivati, pa se stoga svi korisnici foruma moraju njihovim sudovima podciniti. Ali do takvih sudova ne bi smjelo dolaziti, kada bi disksija bila na nivou.
Zato moderatori nebi smjeli nikada na uvredu odgovoriti uvredom, jer ih to odmah kao takve diskreditira. Ako se pak upuste u diskusiju sa problematicnom osobom, moraju pokazati takticnost, kako bi stvar izveli na cistac, i uzburkane duhove pomirili. Svaki veci eksces se moze javnim izvinjenjem ukloniti iz svijeta interakcije.

12) Pitanje obracanja bi trebalo biti sa "TI", jer daje daleko bolju sliku jednakosti. Nikakvi "stalezi", "Titule" i Ideoloske pripadnosti nesmiju igrati vecu ulogu u komunikaciji. Samo i jedino pisani tekst stoji na dispoziciji i kao takav se mora i kritikovati ili pohvaliti. Sve ostalo bi se moralo izbjegavati, samo ne prijateljstvo i tolerancija, jer su to preduslovi za bolje razumijevanje.

13) Izbjegajite pisanje samo velikim slovima, jer je to u internetu simbol galame i vike.
Sve nejasnoce javite na E.mail adresu Stjepan5@hotmail.com

_________________
uradi drugom sto bi zelio da drugi tebi uradi
avatar
Stiv
Admin


Korisnički profil

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.