Najnovije vijesti

Stranica 2 / 2. Previous  1, 2

Go down

Re: Najnovije vijesti

Postaj  Holidej on pon stu 22, 2010 10:00 pm

Brčko: U saobraćajnoj nesreći teško povrijeđene dvije djevojke
Danas u 20:13 h
Dvije djevojke teško su povrijeđene u saobraćajnoj nezgodi kod brčanskog naselja Grbavica, na magistralnom putu Brčko - Lončari, potvrđeno je danas iz policije Brčko distrikta.
Nezgoda se dogodila kada je automobil marke "fiat punto" kojim je upravljala M.M. /24/ iz Brčkog prešao u suprotnu saobraćajnu traku i, nakon bočnog kontakta sa "audijem 100", direktno se sudario sa džipom marke "micubiši" koji se kretao iz pravca Lončara.

Srna nezvanično saznaje da je "fiatom" upravljala Marijana Mihajlović sa kojom je u automobilu bila Tijana Jovanović /22/.

"I jedna i druga djevojka zadobile su teške povrede glave sa potresom mozga i prelomima natkoljenice, a nakon što se uradi CT snimak znaće se da li ima još nagnječenja", rekao je šef Odsjeka hirurgije u brčanskoj bolnici Dragan Ninković.

Djevojke su, nakon reanimacije u Urgentnom centru u Brčkom, hitno prebačene u Univerzitetski kliničko - bolnički centar u Tuzli, na Odjeljenje intenzivne njege._________________
Dosao je tiho i usao u Legendu
avatar
Holidej
Legenda foruma
Legenda foruma


Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Najnovije vijesti

Postaj  Holidej on sub lip 18, 2011 8:44 pm

Ukupno na ovoj stranici do sada bilo posjetilaca 18.06.20011. 22:44h
Online: 1 Danas: 132 Jučer: 96 Ukupno: 333333
Donji Rahić © [2004-2011]

_________________
Dosao je tiho i usao u Legendu
avatar
Holidej
Legenda foruma
Legenda foruma


Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Najnovije vijesti

Postaj  Holidej on uto lip 21, 2011 8:59 pm

Brčko: Iz prometa isključen 31 vozač
Pripadnici Policije Brčko distrikta tijekom proteklog vikenda iz prometa su isključili 31 vozača i vozila, gdje je kod 24 vozača utvrđeno da vozilima...


...upravljaju u alkoholiziranom stanju, u četiri slučaja da vozilom upravlja osoba bez položenog vozačkog ispita, a u tri slučaja utvrđeno da vozači upravljaju vozilima kojima je istekla registracija.

"Pripadnici Policije tijekom vikenda su izvršili očevide u osam prometnih nezgoda u kojima je jedna osoba zadobilo teške, a tri osobe su zadobile lake tjelesne ozljede", priopćeno je iz brčanske Policije


_________________
Dosao je tiho i usao u Legendu
avatar
Holidej
Legenda foruma
Legenda foruma


Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Najnovije vijesti

Postaj  Stiv on ned srp 10, 2011 9:35 am

Sretan rođendan, gospodine Tesla!
Malo je poznato da je Nikola Tesla, čiji je rođendan 10. srpnja, u svojim dvadesetim godinama, dok je boravio u Grazu, znao provoditi dane kockajući, preciznije, kartajući. To se možda baš i ne uklapa u sliku o tehničkom geniju i fanatičnom radoholičaru, no to će ionako postati kasnije. Kad su za to dočuli roditelji, reakcije su bile oprečne. Otac, seoski pop, razljutio se. Majčina reakcija bila je mudrija. U maniri najupućenijeg psihologa, naslućujući da “više istoga“ (tj. prijetnji, prodika, molbi, pozivanja na odgovornost, suza itd.) neće polučiti željeni ishod, izvela je vješt manevar. Kad se razmetni sin jednom prilikom kući vratio praznih džepova, dobio je od roditeljice smotak novčanica, uz savjet da se dobro zabavi i, po mogućnosti, i njih što prije potroši. “Što brže izgubiš sve što imamo, to bolje.“ Mladoga Teslu to je toliko šokiralo da do kraja života nije osjetio želju za hazardnim igrama.

Na sličan način, u maniri beskompromisnog puritanca, raskrstio je s kavom i cigaretama. Čim je primijetio simptome srčane aritmije, smjesta je prekinuo s konzumacijom inkriminiranih supstanci. Ovako izdvojene, ove epizode prizivaju u svijest sliku antipatičnog isposnika, no, Tesla je bio sve samo ne to.

Naprotiv, volio je dobar život. U godinama izobilja, živio je na visokoj nozi. Vazda pomno dotjeran i šik, s urođenom elegancijom i znanjem desetak jezika, nadaleko poznat, nije imao poteškoća oko ulaska u krug njujorške elite. Krajem osamdesetih godina 19. stoljeća u New Yorku mjesto za onodobne celebrities bio je restoran Delmonico, prestižno okupljalište skupine 400, kreme njujorškog društva. U svilenim košuljama, svaki tjedan s novom kravatom, u bijelim rukavicama i s cilindrom, opsesivno uredan, ostavljao je prinčevski dojam. Vitak i graciozan, podsjećao je na pomalo ostarjelog mađioničara Mandraka, samo što njegove čarolije, poput, primjerice, radija, djeluju i danas.

Tijekom devedesetih, omiljeno mjesto za večernji izlazak postao mu je hotel Waldorf-Astoria. Evo kako o njemu piše magazin Citizen, 1897. “Točno u osam on dolazi u hotel Waldorf. Odjeven je u besprijekorno večernje odijelo. Zimi nikad ne nosi odijelo, već samo frak. Večeru završava točno u deset i odlazi iz hotela u svoju sobu čitati ili se vraća u laboratorij kako bi proveo cijelu noć radeći.“ A večera, nimalo asketska, često se sastojala od piletine punjene orasima ili pak patke s celerom, kombinacije koju je sam zamislio. U starosti je sve češće jeo ribu, a pred kraj života postao je de facto vegetarijanac. Naše gore list, bio je ogorčen kad je 1919. u Sjedinjenim Državama nastupila prohibicija, jer je, u ono doba već čili starac, s užitkom pio whiskey. Jedna od njegovih teorija, kad je o alkoholu riječ, bila je da njegovi preci dugovječnost mogu zahvaliti rakiji. Whiskey je i pio s namjerom da, kako je znao reći, doživi stotinu i dvadeset godina.

Gospodin kakav je bio, markantan dvometraš kakvim ga je već dao srpski mu rod i hrvatska domovina, čovjek s naslovnica okružen novinarima, izumitelj kojega su financirali magnati poput Astora i Morgana, muškarac toplih očiju i pomalo sjetnog pogleda, Tesla je bio interesantan ženama. Privlačnim, imućnim, inteligentnim ženama. O njegovoj atraktivnosti dovoljno govori podatak da je zaintrigirao i jednu Sarah Bernard. No, ne i ona njega. Koketno ispuštena čipkasta maramica dostajala je tek za Teslinu uljudnu reakciju: “Gospođice, Vaš rupčić“. To je otprilike kao da danas netko otpili Nicole Kidman! Pisma koja mu je pisala Katherina Johnson, supruga njegovog najboljeg američkog prijatelja Roberta Johnsona, u čijem je salonu bio redoviti gost, odišu jedva potisnutom željom za intimnošću. “Koliko su mi uši gorjele, jer smo razgovarali o Vama, pa o Rimu, pa o Vama, pa o Americi, o Vama, o Srbiji, o Vama, o znanosti, o Vama i o Vama, o Vama i o Vama. Bojim se da sam ja najviše govorila o Vama.“ Tesla je ostao dosljedan. U Nikolu je navodno bila zaljubljena i Anne Morgan, kći njegova financijera J. P. Morgana, bogatoga kao Krez. I ona je dobila košaricu. (Hm, Tesla tu možda ipak nije dobro odigrao… Doista, sa ženama i novcem nije se snalazio.) Napokon, i pjesnik Laza Kostić našao je Tesli dobru, dapače izvrsnu partiju za ženidbu, imućnu proscima opsjedanu krasoticu iz Vojvodine, izvjesnu Lenku Đurđenski, koja je čak izjavila da je Tesla (kojega je vidjela samo na fotografiji) čovjek njezina života. Da se Tesla kojim slučajem predomislio, i opet ne bi bilo ništa od svatova jer je sirota Lenka naprasno umrla…

Inače, od svih žena u svom životu, Tesla je zapravo kao najvažniju isticao majku. Smatrao je da je upravo od nje naslijedio izumiteljski dar. Štoviše, čovjek stekne dojam da je cijeloga života bio uz nju neuobičajeno vezan. Budući da, koliko je poznato, nije ulazio u intimne odnose sa ženama, sporadično se može čuti da je bio homoseksualno orijentiran. Premda bi ga svjetska i domaća LGBT zajednica po svoj prilici rado pretvorila u gay ikonu, jednako tako nema indicija ni za pretpostavku da je ulazio u intimne odnose s muškarcima. Istina je vjerojatno u spomenutoj Teslinoj sposobnost da, kad jednom nešto odluči, odluči za svagda. Evo što je sam rekao na tu temu. “Naumio sam sav svoj život posvetiti radu i zbog toga sam se odrekao ljubavi i društva dobre žene; a i više od toga. Mislim da se književnik ili muzičar trebaju oženiti. Oni tako dobivaju nadahnuće koje ih vodi prema još većem uspjehu. Ali, pronalazač ima tako žestoku narav, s toliko divlje, strastvene osobnosti da bi morao sve to napustiti i tako se odreći izabranog područja rada kako bi se posvetio ženi. A šteta je što je tako; katkad se osjećamo tako usamljeni.“ Moramo se pokloniti Teslinoj samozatajnost! Hm, ima i celibat svoje dobre strane… Jer, Tesla bi možda padao u ekstazu, ali bismo se zato mi spoticali u mraku…

Svoj, više fenomenološki doživljaj žene, možda je najbolje izrazio u jednom intervjuu danom 1925. “Borba žene za ravnopravnost završit će novim poretkom u odnosu na spol, u kome će žene biti nadmoćnije. Suvremena žena, koja već sada u čisto površnim pojavama predstavlja napredak svoga spola, samo je vanjski znak nečeg dubljeg i moćnijeg što sazrijeva u njedrima ljudske vrste. Neće se raditi samo o plitkom fizičkom oponašanju muškaraca kad se žene prihvate dokazivanja svojih kvaliteta, a potom i svoje nadmoćnosti, nego i u buđenju intelekta u žena. Ali, ženski je um već pokazao sposobnost za dostizanjem svih umnih tekovina i postignuća muškaraca. Kako će novi naraštaji nailaziti, ta će se sposobnost sve više širiti; prosječna žena bit će jednako dobro obrazovana koliko i prosječni muškarac, a potom i bolje obrazovana od njega, jer će uspavane sposobnost njezina mozga biti potaknute na djelatnost koja će biti snažnija i moćnija već i zbog mnogih stoljeća u kojima su mirovale. Žene će zanemariti ono što je bilo i iznenaditi civilizaciju svojim napretkom.“ Tesla je ovo izjavio tri godine prije no što su žene u Velikoj Britaniji uopće dobile pravo glasa.

Premda je volio imati novaca, ponajprije zbog financiranja pokusa, i premda ga je očito imao dovoljno za financiranje ključnih izuma, veće svote su mu redovito izmicale. Prvi put se to dogodilo dok je još radio kod notornog Thomasa Alve Edisona, kojemu je ponudio pomoć oko unapređenja njegovih primitivnih dinamo strojeva. Čangrizavi izumitelj obećao mu je pedeset tisuća dolara ukoliko uspije. Tesla je na tome radio nekoliko mjeseci, pri čemu treba znati da je to značilo boravak u laboratoriju po osamnaest sati dnevno, obično od 10,30 pa do svitanja sljedećeg dana. Uključujući i nedjelju. Međutim, nakon što je obavio posao i zatražio isplatu, Edison mu je objasnio kako ne razumije američki smisao za humor. To je ujedno bio i svršetak njihove suradnje. Štoviše, nakon toga, s obzirom da je Tesla, na našu sreću, promovirao izmjeničnu struju, Edison se svim silama trudio Amerikancima ogaditi njegov rad. Poznata je tako Edisonova sveamerička turneja tijekom koje su suradnici dijelili letke s histeričnim napisima o pogubnosti izmjenične struje, kao i bizaran podatak da je mjesnim deranima plaćao kako bi mu dopremili mačke i pse, dvadeset i pet centi po komadu, koje je potom javno usmrćivao “Teslinom“ strujom.

Da je u svom naumu uspio, danas bismo živjeli u svijetu u kojem bi svaki gradić, ili valjda svaki veći gradski kvart morao imati po jednu elektranu… Pa ipak, Edison je postao multimilijunaš, drugo ime za izumitelja, za njega i danas zna svaki američki, i ne samo američki, pučkoškolac. O Edisona se u znanstveno-popularnim knjigama spotakneš svako malo…

Drugi ozbiljniji gaf bila je epizoda s osnivanjem Tesla Electric Light Company, kada su ga investitori bezočno izigrali i izbacili iz dioničkog društva. Treći, i vjerojatno najozbiljniji Teslin financijski faux pas, koji ga je po svoj prilici, kad je novac u pitanju, odredio za cijeli život, ekscentrični je ispad oko ugovora s Westinghouseom. Scena s Westinghouseom, vlasnikom tvrtke Westinghouse Company i investitorom, odigrala se u okolnostima u kojima je odluku o sudbini kompanije trebao donijeti upravo Tesla.

Westinghouse je, u duhu američkih pionira, bio prihvatio Teslinu viziju o višefaznom sustavu u doba u kojem je Edison, tada već bivši Teslin poslodavac, inače beskompromisni promotor istosmjerne struje, bio glavni igrač na tom polju. Tesla je Westinghouseu bio zahvalan zbog povjerenja što ga je imao u nj. Odrekne li se ugovora, Westinghouse će zadržati nadzor nad poslovima. I inače posve nepraktičan kad je u pitanju bio big bussines, Tesla je, nimalo poduzetnički, nimalo anglosaksonski, reagirao ekscentrično, slavenski velikodušno, s povjerenjem, bez fige u džepu. Time što je gransenjerski poništio ugovor, odrekao se, po svoj prilici, basnoslovnog bogatstva. Mogao je postati Bill Gates svoga doba.

No, njega je očito zanimalo nešto drugo. Bio je inženjer-pjesnik, romantično i strastveno zaljubljen u elektricitet. A u predasima od napornog eksperimentiranja na vidjelo je izlazila i druga strana njegove osobnosti, ona umjetnička. Odlomci tračeva s Olimpa naslov je njegove pjesme koju je 1934. poslao prijatelju, avangardnom pjesniku Georgeu Vierecku. “Kroz svemirsku slušalicu, slušam zvijezde što kazuju/ Nekog novog su doveli pa mu Olimp pokazuju.“ (Stihovi svakako idu na ruku uvjerenima u Teslino izvanzemaljsko podrijetlo!) Tesla je uživao u društvu umjetnika, pjesnika, književnika, slikara, kipara, opernih diva, glazbenika… Osobno je poznavao čika Jovu Jovanovića Zmaja i zajedno s prijateljem pjesnikom Robertom Johnsonom prepjevao je niz njegovih pjesama na engleski. Johnson je pak, Tesli u čast, napisao pjesmu In Tesla’s Laboratory. Bio je također intimus s nobelovcem Rudyardom Kiplingom, autorom Knjige o džungli, družio se s kompozitorom Antoninom Dvořakom… Posebno se ističe njegovo prijateljstvo s jednim od najpoznatijih američkih pisaca, Markom Twainom. Kad mu je jednom prilikom Tesla ispričao kako su mu upravo njegove knjige pomogle da prebrodi jednu od svojih teških boleština u djetinjstvu, Twainu su potekle suze… Redovno je posjećivao Teslin laboratorij, sudjelovao u pokusima, a kad je umro, Teslu je to duboko potreslo. Koliko su bili bliski govori i priča o tome kako je Tesla neposredno prije smrti slao kurira s novcem na adresu na kojoj je Twain desetljećima ranije živio.

Često se družio s Ivanom Meštrovićem. Zajedno bi šetali i hranili golubove na Manhattanu. (Postoji tamo, vidio sam, Tesla’s Corner.) Njihova prepiska trajala je godinama. Meštrović, koji je Teslu smatrao jednim od velikana, kasnije mu je napravio spomenik i darovao ga 1956. Institutu Ruđer Bošković. Meštrović je također bio i jedini umjetnik kojemu je Tesla uistinu želio pozirati, premda su ga na to mnogi pokušavali navesti. Meštrović je s oduševljenjem pristao, no prekasno. Počeo je rat, i Tesla je uskoro umro.

Preminuo je 7. siječnja 1943. u hotelu New Yorker, koji je sada u vlasništvu Unifikacijske crkve “velečasnog” Sun Myung Muna.
Nikola Tesla kontroverzna je osobnost od početka do kraja. U ovom ličkom dandyju kojemu je rođendanske čestitke slao Albert Einstein i čiji je portret izašao na naslovnici magazina Time, krio se i asket i hedonist, divlji, strastveni pronalazač i čedni džentlmen, kralj Mida koji je umro primajući bijednu rentu… Žrec elektriciteta i svetac elektrotehnike čije je prezime postalo jedinicom za magnetsku indukciju, gubitnik nekoliko Nobelovih nagrada za fiziku, postao je naposljetku i vlasnikom kratera na tamnoj strani Mjeseca. Dovoljno za čovjeka koji je izumio budućnost?


_________________
uradi drugom sto bi zelio da drugi tebi uradi
avatar
Stiv
Admin


Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Najnovije vijesti

Postaj  Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 2 / 2. Previous  1, 2

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.