Recepti
+6
zone
beca
Holidej
dzejdzej
prolaznik
Lili
10 posters
Donji Rahic :: Lifestyle :: Kuhinja
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Recepti
TELECI SIS-CEVAB za pet osoba
Sastojci
* 750 gr teleceg mesa
* 500 gr. luka crnog
* 200 gr. masnoce
* 100 gr. kuhanog paradajza
* 20 komada cackalica
* 5 gr. bibera
* 15 gr. soli
* 1 dl. bijelog vina
Nacin pripremanja
Telece meso oprati, izrezati na srednje komade ( kao za raznjice). Crni luk ocistiti, oprati i isjeci na komade kao i meso. Ovako isjeceno meso i luk nabosti na cackalice, tako da se nabode komad mesa, komad luka. Ovako pripremljene cackalice sloziti u posudu jednu pored druge, u jednom redu, te dodati masnocu. Paradajz pire, biber, so i vino izmijesati, pa razrijediti potrebnom kolicinom vode i preliti preko slozenog cevaba. Preliv treba da pokrije cevab. Tako spremljeni cevab staviti pod poklopcem na plocu ili u rernu da se dinsta dok meso ne postane mekano. Cevab sluziti zajednicki na ovalu ili odvojeno.
Sastojci
* 750 gr teleceg mesa
* 500 gr. luka crnog
* 200 gr. masnoce
* 100 gr. kuhanog paradajza
* 20 komada cackalica
* 5 gr. bibera
* 15 gr. soli
* 1 dl. bijelog vina
Nacin pripremanja
Telece meso oprati, izrezati na srednje komade ( kao za raznjice). Crni luk ocistiti, oprati i isjeci na komade kao i meso. Ovako isjeceno meso i luk nabosti na cackalice, tako da se nabode komad mesa, komad luka. Ovako pripremljene cackalice sloziti u posudu jednu pored druge, u jednom redu, te dodati masnocu. Paradajz pire, biber, so i vino izmijesati, pa razrijediti potrebnom kolicinom vode i preliti preko slozenog cevaba. Preliv treba da pokrije cevab. Tako spremljeni cevab staviti pod poklopcem na plocu ili u rernu da se dinsta dok meso ne postane mekano. Cevab sluziti zajednicki na ovalu ili odvojeno.
Lili- Legenda foruma
Re: Recepti
LOZOVA SARMA
Sastojci
* Za 4 obroka:
* 40-60 listova loze iz tursije
* 40-60 dkg bravljeg, juneceg, a moze
* i teleceg ili mijesanog
* mesa bez kostiju
* 5-10 dkg pirinca
* bibera
* soli
* malo ulja
* 1 - 2 glavice crvenog luka
* 0.25-1 l. kiselog mlijeka
* malo suhog mesa ili suhih
* kostiju
Nacin pripremanja
Ova sarma naziva se i japrak s' mesom, kao i sarma od japraka, kako je naziva Karlo Walter. Ustvari, razlika je nesto u materijalu i nesto u tehnologiji spremanja, te i to da se lozova sarma sprema zimi, a jalan-sarma, odnosno japrak u proljece i ljeti.
Meso se samelje, luk ocisti, izreze i premelje sa mesom, riza malo prodinsta, doda na meso, posoli, doda malo ulja, izmijesa, pobiberi i opet izmijesa.
Od ove punjevine formiraju se sarme u obaren lozov list i slazu u lonac. Prethodno se na dno stave suhe kosti ili suhog mesa. Sarma se zalije vodom i stavi kuhati.
Konzerviranje lozova lista: U toku ljeta mladi listovi vinove loze spremaju se u tursiju (kisele) na taj nacin sto se listovi loze malo posole, po 5 do 10 listova slazu jedan na drugi i u smotuljcima stavljaju u teglu. Kada se loza naslaze, zalije se skuhanom i ohladjenom vodom, zaveze i cuva za zimu.
Sastojci
* Za 4 obroka:
* 40-60 listova loze iz tursije
* 40-60 dkg bravljeg, juneceg, a moze
* i teleceg ili mijesanog
* mesa bez kostiju
* 5-10 dkg pirinca
* bibera
* soli
* malo ulja
* 1 - 2 glavice crvenog luka
* 0.25-1 l. kiselog mlijeka
* malo suhog mesa ili suhih
* kostiju
Nacin pripremanja
Ova sarma naziva se i japrak s' mesom, kao i sarma od japraka, kako je naziva Karlo Walter. Ustvari, razlika je nesto u materijalu i nesto u tehnologiji spremanja, te i to da se lozova sarma sprema zimi, a jalan-sarma, odnosno japrak u proljece i ljeti.
Meso se samelje, luk ocisti, izreze i premelje sa mesom, riza malo prodinsta, doda na meso, posoli, doda malo ulja, izmijesa, pobiberi i opet izmijesa.
Od ove punjevine formiraju se sarme u obaren lozov list i slazu u lonac. Prethodno se na dno stave suhe kosti ili suhog mesa. Sarma se zalije vodom i stavi kuhati.
Konzerviranje lozova lista: U toku ljeta mladi listovi vinove loze spremaju se u tursiju (kisele) na taj nacin sto se listovi loze malo posole, po 5 do 10 listova slazu jedan na drugi i u smotuljcima stavljaju u teglu. Kada se loza naslaze, zalije se skuhanom i ohladjenom vodom, zaveze i cuva za zimu.
Lili- Legenda foruma
Re: Recepti
Za dzejdzej....Krofne
| |
Kvasac se razmuti u 1/2 L mlake vode s malo brašna, dodaju 3 žumanca, vanilin šećeri, kristal šećer, mast i 1 kg brašna. Sve se zamesi, rastanji na 1cm debljine i časom ili modlom iz testa se vade pogačice. Pre prženja treba da odstoje oko sat vremena. Napomena: ovaj odnos sastojaka odgovarajući je za izradu svih vrsta mekika. |
Lili- Legenda foruma
prolaznik- Stariji forumaš
Re: Recepti
Lili duso hvala ti najlepse za recept.Sacuvacu ga
Evo i od mene za Dada i sve Vas jedan kolacic na brzinu:ZOVE SE DADIN KOLAC
POTREBNO:
2 jaja
1 čaša (od jogurta) šećera
2 žlica kakaa
1/2 čaše ulja
1/2 praška za pecivo
1 1/2 čaše brašna
1 čaša jogurta
Glazura:
10 dag mliječne čokolade sa lješnjacima
malo mlijeka
NAČIN PRIPREME:
Izmiksaj jaja, šećer, kakao, ulje, brašno, prašak za pecivo i jogurt te stavi peći na 180°C. Pečeno ohladi i prelij glazurom od 10 dag mliječne čokolade sa usitnjenim lješnjacima. Odmah izreži na kriške jer se kasnije teško reže zbog glazure.
Evo i od mene za Dada i sve Vas jedan kolacic na brzinu:ZOVE SE DADIN KOLAC
POTREBNO:
2 jaja
1 čaša (od jogurta) šećera
2 žlica kakaa
1/2 čaše ulja
1/2 praška za pecivo
1 1/2 čaše brašna
1 čaša jogurta
Glazura:
10 dag mliječne čokolade sa lješnjacima
malo mlijeka
NAČIN PRIPREME:
Izmiksaj jaja, šećer, kakao, ulje, brašno, prašak za pecivo i jogurt te stavi peći na 180°C. Pečeno ohladi i prelij glazurom od 10 dag mliječne čokolade sa usitnjenim lješnjacima. Odmah izreži na kriške jer se kasnije teško reže zbog glazure.
dzejdzej- Mlađi član
Re: Recepti
Pita Burek od sira:
1 kg kora za burek (debljih), 1/2 kg svježeg kravljeg sira, 1/2 l mlijeka, 2 jaja, sol, ulje, 2 vrhnja.
Kako pripremiti :
Od 1 kg kora za pitu ili burek, odvojiti 4 na stranu. Ostale kore iskidati na komadiće u jednu posudu, dodati sir, mlijeko, 1 jaje, soli po ukusu, 2 žlice ulja, 1 vrhnje. Sve zajedno izmiješati, ostaviti da odstoji 30 minuta da kore upiju mlijeko i da nabubre.
Nauljenu tepsiju ili vatrostalnu zdjelu, obložiti sa 2 kore, sve prethodno pripremnljeno sasuti, te pokriti sa 2 ostale kore, premazati sa uljem i staviti peći u pećnicu na 220 stupnjeva.
1 kg kora za burek (debljih), 1/2 kg svježeg kravljeg sira, 1/2 l mlijeka, 2 jaja, sol, ulje, 2 vrhnja.
Kako pripremiti :
Od 1 kg kora za pitu ili burek, odvojiti 4 na stranu. Ostale kore iskidati na komadiće u jednu posudu, dodati sir, mlijeko, 1 jaje, soli po ukusu, 2 žlice ulja, 1 vrhnje. Sve zajedno izmiješati, ostaviti da odstoji 30 minuta da kore upiju mlijeko i da nabubre.
Nauljenu tepsiju ili vatrostalnu zdjelu, obložiti sa 2 kore, sve prethodno pripremnljeno sasuti, te pokriti sa 2 ostale kore, premazati sa uljem i staviti peći u pećnicu na 220 stupnjeva.
Holidej- Legenda foruma
Re: Recepti
Dobri recepti, samo da ste mi bliže, svaki dan posle posla bi nekom svratila na degustaciju.
beca
Re: Recepti
KROMPIRUSA NA DRUGI NACIN
Nacin pripremanja
Meso se samelje skupa sa lukom ili luk sasvim sitno isjeca, posoli i
izmijesa dobro sa mesom.
Rasucu se jufke i postave da se suse (15 - 20 minuta).
Krompir se oguli i izerenda (izriba na erende) u posudu u koju je nalivena
voda i stoji u vodi sve do punjenja (da ne bi pocrnio).
Kad su se jufke suhnule, pomaste se. Krompir se vadi i cijedi, te izmijesa
sa mesom i lukom (doda soli, ako nije dovoljno) i reda po jufki. Kada je
fil poredan, pobiberi se i srolaju jufke u guzve, te postavljaju u
zamascenu tepsiju, odozgo zacine i krompirusa pece.
| Sastojci
|
Nacin pripremanja
Meso se samelje skupa sa lukom ili luk sasvim sitno isjeca, posoli i
izmijesa dobro sa mesom.
Rasucu se jufke i postave da se suse (15 - 20 minuta).
Krompir se oguli i izerenda (izriba na erende) u posudu u koju je nalivena
voda i stoji u vodi sve do punjenja (da ne bi pocrnio).
Kad su se jufke suhnule, pomaste se. Krompir se vadi i cijedi, te izmijesa
sa mesom i lukom (doda soli, ako nije dovoljno) i reda po jufki. Kada je
fil poredan, pobiberi se i srolaju jufke u guzve, te postavljaju u
zamascenu tepsiju, odozgo zacine i krompirusa pece.
Lili- Legenda foruma
Re: Recepti
treba mi recept za subarice..........imam jedan al nisam sigurna nije mi zadnje put ispalo dobro mozda sam nesto propustila ak neko zna da napise
zone- Mlađi član
Re: Recepti
Priprema
Posluživanje
Pečenu janjetinu poslužite s kuhanim povrćem i mladim lukom.
Savjet
Kako biste skratili vrijeme pečenja, uklonite kostii
- Janjeći but operite, natrljajte solju, paprom i sa svih strana popecite na zagrijanom ulju.
- Popečeni
janjeći but stavite u tepsiju, prekrijte folijom i pecite u pećnici
zagrijanoj na 180°C oko sat vremena, a za vrijeme pečenja podlijevajte
mješavinom vina i limunova soka.
Posluživanje
Pečenu janjetinu poslužite s kuhanim povrćem i mladim lukom.
Savjet
Kako biste skratili vrijeme pečenja, uklonite kostii
Lili- Legenda foruma
Re: Recepti
Cokoladni liker
Sastojci za 20 d0 25 osoba
1,5 l mlijeka
500 gr secera
500 ml ruma
2 pudinga od cokolade
100 gr gorkog kakaa
1 vanilin secer
Priprema
Posluživanje
Čokoladni liker poslužite s kockicom leda.
Savjet
Liker obvezatno povremeno
protresite. Ukoliko želite rijeđi liker možete smanjiti količinu ruma i
šećera a povećat količinu mlijeka.
Sastojci za 20 d0 25 osoba
1,5 l mlijeka
500 gr secera
500 ml ruma
2 pudinga od cokolade
100 gr gorkog kakaa
1 vanilin secer
Priprema
- Puding i kakao razmutite u 300 ml hladnog mlijeka, a preostalo mlijeko zakuhajte.
- U kipuće mlijeko dodajte šećer, vanilin šećer i kratko prokuhajte dok se šećer ne otopi.
- Dodajte puding i kakao, pa ih pjenjačom miješajte 2-3 minute.
- U vruću smjesu dodajte rum, promiješajte i ohladite.
- Ohlađeni liker ulijte u odgovarajuće boce i stavite na hladno mjesto.
Posluživanje
Čokoladni liker poslužite s kockicom leda.
Savjet
Liker obvezatno povremeno
protresite. Ukoliko želite rijeđi liker možete smanjiti količinu ruma i
šećera a povećat količinu mlijeka.
Lili- Legenda foruma
Re: Recepti
Varivo od mahuna
Okrugle ili plosnate,
zelene, žute ili šarene, fini mesnati okus mladih mahuna u laganom
ljetnom varivu lako se i brzo može pripremiti.
1 kg mahuna
1 glavica luka
1 mrkvica
3 rajčice
3 režnja češnjaka
peršin i kopar po ukusu
soli po ukusu
malo brašna (ili zobenih pahuljica) za ugušavanje
Mahune oprati, očistiti od vrhove i narezati
na dva-tri dijela (ovisno o vrsti i dužini mahune). Na malo ulja
popržiti sitno narezan luk da se zastakli, dodati jednu naribanu
mrkvicu, pa dodati oprane i narezane mahune i dinstati otprilike 20 do
30 minuta s povremenim dodavanjem malo vode (da ne zagori i da uvijek
ima malo vode). Posipati s žlicom ili dvije brašna (preporučujemo da brašno zamijenite tri do četiri žlice zobenih pahuljica koje ste stavili u malo vode da nabubre. Zobene pahuljice staviti u vodu kada se počnu dinstati mahune). Dodati sitno narezani ili protisnuti češnjak i kopar, na kockice narezanu rajčicu
(može i koncentrat iz tube, ako kao zamjena za svježu) doliti vode da
porije mahune i kuhati još desetak minuta kada voda zavrije. Maknuti s
vatre, dodati peršin i promiješati. Uliti u tanjure i poslužiti s
žlicom vrhnja po željii.
Okrugle ili plosnate,
zelene, žute ili šarene, fini mesnati okus mladih mahuna u laganom
ljetnom varivu lako se i brzo može pripremiti.
1 kg mahuna
1 glavica luka
1 mrkvica
3 rajčice
3 režnja češnjaka
peršin i kopar po ukusu
soli po ukusu
malo brašna (ili zobenih pahuljica) za ugušavanje
Mahune oprati, očistiti od vrhove i narezati
na dva-tri dijela (ovisno o vrsti i dužini mahune). Na malo ulja
popržiti sitno narezan luk da se zastakli, dodati jednu naribanu
mrkvicu, pa dodati oprane i narezane mahune i dinstati otprilike 20 do
30 minuta s povremenim dodavanjem malo vode (da ne zagori i da uvijek
ima malo vode). Posipati s žlicom ili dvije brašna (preporučujemo da brašno zamijenite tri do četiri žlice zobenih pahuljica koje ste stavili u malo vode da nabubre. Zobene pahuljice staviti u vodu kada se počnu dinstati mahune). Dodati sitno narezani ili protisnuti češnjak i kopar, na kockice narezanu rajčicu
(može i koncentrat iz tube, ako kao zamjena za svježu) doliti vode da
porije mahune i kuhati još desetak minuta kada voda zavrije. Maknuti s
vatre, dodati peršin i promiješati. Uliti u tanjure i poslužiti s
žlicom vrhnja po željii.
Lili- Legenda foruma
Re: Recepti
nije bas tako fini....al dadne se pojest ..pukla mi oklagija dok sam nekom ravnala ledja
miki39- Stariji forumaš
Re: Recepti
JESENJA MUSAKA
PRIPREMA :
PRIPREMA :
- Papriku i patlidžan oprati, obrisati, pa staviti u
rernu da se ispeče. Prohladiti, očistiti. Papriku iseći na rezanca a
patlidžan na sitne kockice, posoliti. Luk iseckati na rebarca i
propržiti kratko 5 min. na malo ulja, posoliti. - Krompir oljuštiti i sipati u ključalu posoljenu vodu na 10 min. Procediti.
- Tikvicu
prepoloviti i iseći na tanke kriške, posoliti i ostaviti da puste vodu.
Oceđene uvaljati u brašno pa u jaje i ređati prvi red u odgovarajućoj i
malo pouljenoj posudi. Ređati zatim red paprika, pa red krompira, red
1/2 luka, red plavog patlidžana, red sekanog peršuna, red tikvica, red
paprika, red luka. Završiti sa paradajzom i tikvicom kao na slici. - umutiti 3 komada jaja i preliti musaku. Posuti peršunom.
- Zapeći kratko u rerni na 200 C.
Lili- Legenda foruma
Re: Recepti
čokoladna torta
Sastojci
BISKVIT:
Priprema
PRIPREMA:6 jaja miješaj sa 7
kašika šećera, 9 kašika mljevenih oraha 2 rebra čokolade naribane, 1
kašikom crne kave, 1 kašikom brašna i malo praška za pecivo..sve dobro
umiješajte i stavit u modlu i pecite.trebat će vam takva 2 biskvita.
FIL:6
žumanjaka, 6 rebra čokolade, 25 dkg sitnog šećera i 1 1/2 margarina
dobro izradite…tortu filuj iznutra i izvana…..dekorirajte po vlastitoj želji.
Sastojci
BISKVIT:
6 jaja |
7 kašika šečera |
9 kašika mljevenih oraha |
2 rebra čokolade za kuhanje naribane |
1 kašika brašna |
1 kašika crne kave, FIL: |
6 žumanjaka |
6 rebra čokolade za kuhanje |
25g sitnog šećera |
11/2 margarina |
PRIPREMA:6 jaja miješaj sa 7
kašika šećera, 9 kašika mljevenih oraha 2 rebra čokolade naribane, 1
kašikom crne kave, 1 kašikom brašna i malo praška za pecivo..sve dobro
umiješajte i stavit u modlu i pecite.trebat će vam takva 2 biskvita.
FIL:6
žumanjaka, 6 rebra čokolade, 25 dkg sitnog šećera i 1 1/2 margarina
dobro izradite…tortu filuj iznutra i izvana…..dekorirajte po vlastitoj želji.
Lili- Legenda foruma
Re: Recepti
POSAVSKI GULAŠ
Namirnice:
40 dag goveđeg vrata
20 dag svinjskog vrata
10 dag dimljene slanine
30 dag crvenog luka
30 dag krumpira
2-3 paprike
2-3 mrkve
1 celer
1 kašika paprike u prahu
2-3 kockice goveđe juhe
1 žlicu koncentrata od rajčice
2 lista lovora
1 dl bijelog vina
malo ulja za prženje
sol, papar
Spravljanje:
Lonac u kojemu ćemo pripremati ovo jelo, zagrijemo, dodamo ulje a zatim meso koje je već isječeno na kockice (20-30 g). Bitno je da je meso oprano i posušeno i da ima sobnu temperaturu. Tako spremljeno meso staviti u već zagrijan lonac. Lonac mora biti toliko vruć da meso ne pusti sok. Proprženo meso izvadimo u jednu posudu i ostaviti sa strane, na toplo. U taj isti lonac dodamo na kockice isječenu slaninu, kosani luk, na rezance isječenu papriku, na kockice isječen celer i mrkvu i vino. Kratko prodinstamo, dodamo proprženo meso, koncentrat od rajčice, papriku u prahu, lovor, goveđu juhu, sol i papar. Promiješamo, dodamo vodu tako da prekrije meso. Promiješamo. Lonac poklopimo a zatim ga staviti u zagrijanu pećnicu. Na 180°C odprilike 60 min., zatim dodati oguljeni i na ploške isječen krumpir. Vratiti u pećnicu još 15- 20 minuta.
Bitno je da je lonac sa poklopcem matalni (bez plastičnih dijelova).
Stiv- Admin
Re: Recepti
POSAVSKA PLATA
Namirnice za 4 osobe:
60 dag mesa za ražnjće (svinjskog, pilećeg, telećeg i ćevapi)
20 dag povrća za ražnjće (paprika, luk, tikvice)
40 dag riže
20 dag cvjetače
10 dag celera
4 rajčice
0.5 dag poriluka ili špinata
1 žlica maslaca
sol i papar
Spravljanje:
Meso za ražnjiće isjeći na manje komade (30-40 g) i redati izmjenično sa povrćem na ražnjić. Sol, papar. Pri pečenju ražnjića bitno je da je roštilj (električni ili na ugalj) čist i dovoljno zagrijan. Tako možemo sa roštiljanjem krenuti. Zajedno sa ražnjićima možemo spremati i rajčicu.
Ako su ražnjići prije spremni možemo ih staviti da sačekaju u toploj pećnici.
U prokuhanu i posoljenu vodu staviti rižu. U drugi lonac također u prokuhanu i slanu vodu staviti isječenu cvjetaču i celer. Kuhati 10-15 minuta, izvaditi i u istu vodu staviti poriluk ili špinat. Nakon 5 min. vodu ocijediti. Riža je u međuvremenu skuhana, ocijediti vodu a u rižu dodati malo maslaca i soli. Promiješati o staviti na platu. Povrće također staviti na platu po želji posoliti i popapriti. Na platu dodati rajčicu sa roštilja i na rižu poredati ražnjiće. Sve ovo (ražnjiće i povrće) premažemo (četkicom) ostatkom maslaca.
Bitno: Ako meso spremate na roštilju, on mora biti čist i dobro zagrijan, bilo da se radi i roštilju na ugalj ili električnom. To važi i za roštilj-tavu.
Stiv- Admin
Re: Recepti
HURMASICE
Sastojci su navedeni za broj osoba: 10
- 250 gr. putera
- 1 supena kašika vinskog sirćeta
- Soda bikarbona (vrh noža)
- 1 jaje
- Jedna vrećica vanilinog šećera
- 37 dg. brašna (½ meko i ½ oštro)
- 450 gr. Šećera
- 1 limun
- Mlijeko i orasi (optimalno)
Priprema:
1. Umutiti jaje i vanilin šećer (duže mutiti)
2. U smjesu dodati puter (prethodno istopljen na sobnoj temperaturi)
3. Dodati sodu bikarbonu i supenu kašiku vinskog sirćeta
4. Ostaviti u frižider da se smjesa stisne
5. Dodavati u tjesto brašno (kašiku po kašiku dok tjesto ne počne da odpada samo)
6. Oblikovati hurmašice ( obićno se koristi erende i dodavati u tjesto orahe umješano u mlijeko i šećer po želji)
7. Redati hurmašice u tepsiju
8. Napraviti pored agdu (400-450 gr šećera i 2 čaše vode i dodati izrezani limun i vanilin šećer)
9. Hurmašice peći na 150 stepeni 45 minuta i ohlađene preliti agdom
Sastojci su navedeni za broj osoba: 10
- 250 gr. putera
- 1 supena kašika vinskog sirćeta
- Soda bikarbona (vrh noža)
- 1 jaje
- Jedna vrećica vanilinog šećera
- 37 dg. brašna (½ meko i ½ oštro)
- 450 gr. Šećera
- 1 limun
- Mlijeko i orasi (optimalno)
Priprema:
1. Umutiti jaje i vanilin šećer (duže mutiti)
2. U smjesu dodati puter (prethodno istopljen na sobnoj temperaturi)
3. Dodati sodu bikarbonu i supenu kašiku vinskog sirćeta
4. Ostaviti u frižider da se smjesa stisne
5. Dodavati u tjesto brašno (kašiku po kašiku dok tjesto ne počne da odpada samo)
6. Oblikovati hurmašice ( obićno se koristi erende i dodavati u tjesto orahe umješano u mlijeko i šećer po želji)
7. Redati hurmašice u tepsiju
8. Napraviti pored agdu (400-450 gr šećera i 2 čaše vode i dodati izrezani limun i vanilin šećer)
9. Hurmašice peći na 150 stepeni 45 minuta i ohlađene preliti agdom
Lili- Legenda foruma
Re: Recepti
Begova čorba
Tradicionalna bosanska čorba. Priprema se sa najbolje odabranim sastojcima: Kokošje meso, razno povrće, jaja, mileram ...
Sastojci su navedeni za broj osoba: 5
- 500 gr. kokošijeg mesa
- 200 gr. mrkve, celera i peršuna(korjen)
- 50 gr. bamlje
- 20 gr. riže
- 2 dcl. milerama
- 3 žumanjka
- Limunov sok
- So po želji
Priprema:
Kokošije meso oprati, staviti u hladnu vodu, očistit povrće (mrkvu, celer i peršun) i sve staviti da se kuha uz dodatak potrebne količine soli. Kada je meso kuhano , izvaditi ga iz posude, a vodu u kojem se kuhalo procijediti u drugu posudu. Povrće izrezati na kockice. Kokošije meso očistiti od kostiju i isjeckati na kockice. Zatim sve ( vodu od kuhanog mesa, povrće i meso) staviti zajedno i dodati odvojeno kuhanu rižu i bamlju. Sve ponovo prokuhati i sa dodatkom limunovog soka i soli poboljšati okus. Prije serviranja dodati izmješan žumanjak i mileram.
Tradicionalna bosanska čorba. Priprema se sa najbolje odabranim sastojcima: Kokošje meso, razno povrće, jaja, mileram ...
Sastojci su navedeni za broj osoba: 5
- 500 gr. kokošijeg mesa
- 200 gr. mrkve, celera i peršuna(korjen)
- 50 gr. bamlje
- 20 gr. riže
- 2 dcl. milerama
- 3 žumanjka
- Limunov sok
- So po želji
Priprema:
Kokošije meso oprati, staviti u hladnu vodu, očistit povrće (mrkvu, celer i peršun) i sve staviti da se kuha uz dodatak potrebne količine soli. Kada je meso kuhano , izvaditi ga iz posude, a vodu u kojem se kuhalo procijediti u drugu posudu. Povrće izrezati na kockice. Kokošije meso očistiti od kostiju i isjeckati na kockice. Zatim sve ( vodu od kuhanog mesa, povrće i meso) staviti zajedno i dodati odvojeno kuhanu rižu i bamlju. Sve ponovo prokuhati i sa dodatkom limunovog soka i soli poboljšati okus. Prije serviranja dodati izmješan žumanjak i mileram.
Lili- Legenda foruma
Re: Recepti
LOZOVA SARMA
Sastojci:
* Za 4 obroka:
* 40-60 listova loze iz tursije
* 40-60 dkg bravljeg, juneceg, a moze
* i teleceg ili mijesanog
* mesa bez kostiju
* 5-10 dkg pirinca
* bibera
* soli
* malo ulja
* 1 - 2 glavice crvenog luka
* 0.25-1 l. kiselog mlijeka
* malo suhog mesa ili suhih
* kostiju
Nacin pripremanja
Meso se samelje, luk ocisti, izreze i premelje sa mesom, riza malo prodinsta, doda na meso, posoli, doda malo ulja, izmijesa, pobiberi i opet izmijesa.
Od ove punjevine formiraju se sarme u obaren lozov list i slazu u lonac. Prethodno se na dno stave suhe kosti ili suhog mesa. Sarma se zalije vodom i stavi kuhati.
Konzerviranje lozova lista: U toku ljeta mladi listovi vinove loze spremaju se u tursiju (kisele) na taj nacin sto se listovi loze malo posole, po 5 do 10 listova slazu jedan na drugi i u smotuljcima stavljaju u teglu. Kada se loza naslaze, zalije se skuhanom i ohladjenom vodom, zaveze i cuva za zimu.
Sastojci:
* Za 4 obroka:
* 40-60 listova loze iz tursije
* 40-60 dkg bravljeg, juneceg, a moze
* i teleceg ili mijesanog
* mesa bez kostiju
* 5-10 dkg pirinca
* bibera
* soli
* malo ulja
* 1 - 2 glavice crvenog luka
* 0.25-1 l. kiselog mlijeka
* malo suhog mesa ili suhih
* kostiju
Nacin pripremanja
Meso se samelje, luk ocisti, izreze i premelje sa mesom, riza malo prodinsta, doda na meso, posoli, doda malo ulja, izmijesa, pobiberi i opet izmijesa.
Od ove punjevine formiraju se sarme u obaren lozov list i slazu u lonac. Prethodno se na dno stave suhe kosti ili suhog mesa. Sarma se zalije vodom i stavi kuhati.
Konzerviranje lozova lista: U toku ljeta mladi listovi vinove loze spremaju se u tursiju (kisele) na taj nacin sto se listovi loze malo posole, po 5 do 10 listova slazu jedan na drugi i u smotuljcima stavljaju u teglu. Kada se loza naslaze, zalije se skuhanom i ohladjenom vodom, zaveze i cuva za zimu.
Lili- Legenda foruma
Re: Recepti
znate kako ide ciganski recept...
ukrades 3 jaja...itd
E onaj recept za krofne ,,, ja ga izdrukala...nikad mi ne uspiju bas kako bi htjela....nesto se spljoste....Hvala unaprije....Lili...
ukrades 3 jaja...itd
E onaj recept za krofne ,,, ja ga izdrukala...nikad mi ne uspiju bas kako bi htjela....nesto se spljoste....Hvala unaprije....Lili...
V E R I C A 80- Stariji forumaš
Re: Recepti
Sarma
Priprema sarme oduzet će kojih dva sata vremena, ali budući jedan lonac sarme čini barem dva obroka, svakako je to dobro uloženo vrijeme.
1 glavica kiselog zekupusa
0,5 kg ribanog kiselog kupusa
1/2 kg mljevenog mesa (pola svinjetine + pola junetine)
1 glavica crvenog luka srednje veličine – fino usitnjena
10 žlica riže
10 dkg fine suhe kobasice (češnjovka)
10 dkg slanine ili pancete
otprilike pola male žličice mljevenog papara
Odvojiti listove kupusa od sredine, te izrezati zadebljanja na sredini listova. Ako su listovi jako veliki, mogu se po sredini raspoloviti.
Glavicu luka fino usitniti i propržiti na malo masnoće da se zastakli. Češnjovku narezati na jako sitne kockice, isto kao i slaninu pa sve umješati u mljeveno meso. Dodati 10 žlica riže i popapriti. Meso ne treba soliti, jer se kupus kiseli soljenjem pa bi se lako moglo presoliti ukoliko se i meso posoli. Ako nemate suhu kobasicu koju ćete dodati u meso, dodati malo mljevene crvene paprike i slatke crvene paprike.
Sve dobro rukom izmješiti (može i dan prije kuhanja, pa staviti u frižider da odstoji). Puniti listove sarme mesom. Kože od pancete i/ili slanine poslagati na dno lonca, slagati jedan red sarmi, pa red ribanog kiselog kupusa, a poželjno je staviti komad suhog mesa, ili sušene kobasice, ili juneću/svinjsku kost. Ako volite kiselije, uliti i vodu od zelja.
Naliti na sarmu vodu tako da ju prekrije i kuhati na laganoj vatri (nakon što zavrije) sat i pol do dva (ovisno o veličini sarmica).
Priprema sarme oduzet će kojih dva sata vremena, ali budući jedan lonac sarme čini barem dva obroka, svakako je to dobro uloženo vrijeme.
1 glavica kiselog zekupusa
0,5 kg ribanog kiselog kupusa
1/2 kg mljevenog mesa (pola svinjetine + pola junetine)
1 glavica crvenog luka srednje veličine – fino usitnjena
10 žlica riže
10 dkg fine suhe kobasice (češnjovka)
10 dkg slanine ili pancete
otprilike pola male žličice mljevenog papara
Odvojiti listove kupusa od sredine, te izrezati zadebljanja na sredini listova. Ako su listovi jako veliki, mogu se po sredini raspoloviti.
Glavicu luka fino usitniti i propržiti na malo masnoće da se zastakli. Češnjovku narezati na jako sitne kockice, isto kao i slaninu pa sve umješati u mljeveno meso. Dodati 10 žlica riže i popapriti. Meso ne treba soliti, jer se kupus kiseli soljenjem pa bi se lako moglo presoliti ukoliko se i meso posoli. Ako nemate suhu kobasicu koju ćete dodati u meso, dodati malo mljevene crvene paprike i slatke crvene paprike.
Sve dobro rukom izmješiti (može i dan prije kuhanja, pa staviti u frižider da odstoji). Puniti listove sarme mesom. Kože od pancete i/ili slanine poslagati na dno lonca, slagati jedan red sarmi, pa red ribanog kiselog kupusa, a poželjno je staviti komad suhog mesa, ili sušene kobasice, ili juneću/svinjsku kost. Ako volite kiselije, uliti i vodu od zelja.
Naliti na sarmu vodu tako da ju prekrije i kuhati na laganoj vatri (nakon što zavrije) sat i pol do dva (ovisno o veličini sarmica).
Holidej- Legenda foruma
Re: Recepti
Liker od Oraha - Orahovac
8-10 mladih zelenih oraha narežeš nožem, dodaš 3-4 klinčića, malo cimeta, 5-6 zrna kave( može i štapić vanilije) Šećera od 10 - 25 dkg ( prema tome voliš li slađe ili ne). Sve ovo je količina za 1 litru lozovaće, nikako šljivovice, ruma ili nekog drugog alkohola sa vlastitom aromom. Sve to staviš u staklenku
( obično se radi u većim staklenkama od 3-5 lit.)Dodaš pripadajuću količinu rakije i ostaviš na suncu 3-4 tjedna. Nakon toga procijediš i probaš. Ako nije dovoljno slatko prokuhaš šećer i vodu dok se ne dobije sirup i dodaš u liker po ukusu.
8-10 mladih zelenih oraha narežeš nožem, dodaš 3-4 klinčića, malo cimeta, 5-6 zrna kave( može i štapić vanilije) Šećera od 10 - 25 dkg ( prema tome voliš li slađe ili ne). Sve ovo je količina za 1 litru lozovaće, nikako šljivovice, ruma ili nekog drugog alkohola sa vlastitom aromom. Sve to staviš u staklenku
( obično se radi u većim staklenkama od 3-5 lit.)Dodaš pripadajuću količinu rakije i ostaviš na suncu 3-4 tjedna. Nakon toga procijediš i probaš. Ako nije dovoljno slatko prokuhaš šećer i vodu dok se ne dobije sirup i dodaš u liker po ukusu.
Stiv- Admin
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Donji Rahic :: Lifestyle :: Kuhinja
Stranica 1 / 2.
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
|
|